Project news
Найзахопливіші детективи для підлітка
Wizeclub Education: курси додаткової освіти в Україні
Що робити, якщо болить поперек
Онлайн академія Mate academy – від мрії потрапити в IT до першої роботи
Мобільні додатки для підтримки організації навчання та співпраці в освітньому процесі
Школа англійської для дітей: важливість навчання та як вибрати кращу школу
Хто такий Зевс?
Вивчаємо англійську за допомогою читання
Благодійність та соціальна відповідальність бізнесу
Як обрати надувний басейн?
Як створити і розкрутити групу у Фейсбуці без блокування
Практичні рекомендації по вибору школи англійської мови
Options for checking articles and other texts for uniqueness
Різниця між Lightning та USB Type-C: одна з відмінностей iPhone
Столична Ювелірна Фабрика
Відеоспостереження у школі: як захистити своїх дітей?
Чим привабливий новий Айфон 14?
Розширений пакет за акційною ціною!
iPhone 11 128 GB White
Програмування мовою Java для дітей — як батьки можуть допомогти в навчанні
Нюанси пошуку репетитора з англійської мови
Плюси та мінуси вивчення англійської по Скайпу
Роздруківка журналів
Either work or music: 5 myths about musicians and work
На лижі за кордон. Зимові тури в Закопане
Яку перевагу мають онлайн дошки оголошень?
Огляд смартфону Самсунг А53: що пропонує південнокорейський субфлагман
БЕЗПЕКА В ІНТЕРНЕТІ
Вітаємо з Днем Вчителя!
Портал E-schools відновлює роботу
Канікули 2022
Підписано меморандум з Мінцифрою!
Voting
Як Вам новий сайт?
Total 97 common:people_all_forms

День вишиванки - свято української душі

Date: 18 травня 2020 о 09:30, Refreshed 18 травня 2020 о 22:42
176 views

А я іду по світу в вишиванці
Встає над світом щире сонце вранці
І землю гріє променем ясним.
А я іду по світу в вишиванці.
Я – українка! І горджуся цим.
В нас обереги вишивають здавна.
Така традиція в народі прижилась.
Вона прадавня, вічна й дуже славна.
В культурі й до сьогодні збереглась.
Ані вікам, ні моді не здолати…
Вона в людському серці і в душі.
У ній любові, мрій, надій багато
І ти традиції забути не спіши.

День вишиванки: історія свята

Вперше День вишиванки запропонувала відзначати одна зі студенток факультету історії Чернівецького національного університету у 2006 році. Її надихнув знайомий, який постійно носив вишиванку. Того року у вишиванки вдяглися кілька студентів та викладачів Чернівецького університету, тепер це свято набуло міжнародних масштабів.

Сьогодні масштаби поширення традиції носити вишиванку вражають: такого розмаїття вишиванок, як у третій четвер травня, ви не побачите ніде.

У цей день організовують цікаві конкурси, наприклад, "Найкраща вишиванка" або "Найкраще фото" у вишиванці. У 2015 році була започаткована акція "Подаруй вишиванку захиснику", яка набула світових масштабів – у ній взяло участь близько 50 країн світу. Вишиванки передали бійцям АТО, які брали участь в бойових діях на Донбасі.

У цей день фото у вишиванках викладають у мережу не лише жителі України, а й далеко за кордоном.

Історія вишивки та традиції

Історія вишивки на теренах України має не одну тисячу років. Особливого ж значення набула в останні кілька століть. Переважно, вишивали дівчата. До весілля готували спеціальну скриню, у якій роками збирали посаг. Найбідніша дівчина мала 30-40 сорочок, середнього достатку 50-70 сорочок, а багата – 100 і більше.

За повір'ям, сорочку для немовляти мала вишити мати або бабуся. Під час тонкої роботи майстрині співали пісень і молилися. Вірили, що так сорочка стає оберегом. Сорочки для жінок пряли тільки з конопель або льону. Вважалося, що ці рослини захищають майбутню матір і її ще не народжене дитя.

Цікаві факти про українську вишиванку

Дослідники етнічного вишитого українського одягу зібрали багато цікавинок про українську вишиванку і про святкування празника, присвяченого їй.

1. Український національний одяг полюбився цілому світові, адже День вишиванки святкують і за кордоном. Як наголошують організатори свята, його відзначають вже у 60 країнах світу. Там підхопили флеш-моб "Вишиванка єднає українців", акцію "Народжені у вишиванці" та інші, і теж влаштовують покази мод на зразках українського автентичного народного одягу, організовують концерти, ходи, виставки, ярмарки.

2. Нині вишиванка переживає піднесення і відродження, бо українці згуртувалися у підтримці власних традицій. Елементи візерунків все частіше використовують в дизайні одягу не лише українці, але й голлівудські красуні. Носити вишиванку стало не лише патріотично, а й модно й ексклюзивно.

3. Два роки тому вперше в історії України знято документальний повнометражний фільм про вишиванки "Спадок нації" (автори стрічки – режисер Олександр Ткачук та сценаристка Леся Воронюк, науковий консультант і етнограф Олексій Доля, який уже понад тридцять років займається дослідженням вишиванок і фактично пішки пройшов усю Україну, вивчаючи певні особливості вишивки кожного регіону). Стрічка, гаслом якої стали слова «Вишити, щоб вижити», умовно ділиться на дві частини: етнографічну, що розповідає про відмінності у вишиванках в різних місцевостях держави, та історичну, побудовану на унікальних розповідях людей про долю вишиванки в їхньому житті. Фільм знімали по всій Україні, включаючи території ДНР і ЛНР, а також у п’яти зарубіжних державах, серед яких Канада, Німеччина, Італія, ОАЕ та навіть Росія (Мурманськ, Іркутськ). Фільм уже побачили і українські глядачі, і за кордоном. Такі фільми творять історію нашої держави, а той, хто не знає своєї історії, як відомо, – не має й майбутнього.

4. Прародителями вишивки були скіфи. За свідченням давньогрецького історика Геродота, свій одяг вони оздоблювали цікавими візерунками, про що свідчать знайдені на Черкащині срібні бляшки з фігурками чоловіків, датовані VІ ст. Дослідження показали їх ідентичність з вишивкою українського народного костюма XVІІІ-XІX ст.

5. Здавна для українців вишиванки відігравали не стільки функцію одягу, як, за повір'ями, оберегом від усілякого зла. Тому сорочки та сукні оздоблювали візерунками на рукавах, комірах і на подолі, щоб малюнок торкався усього тіла. Для певного оберегу була особлива вишиванка - наприклад, дітям для захисту від псувань і злих духів, жінкам - для успішного заміжжя та легких пологів, чоловікам - аби були мужніми та мудрими і т. п.

6. Вишита сорочка (особливо чоловіча) вважалася ще й символом кохання та вірності. У давні часи кожна дівчина повинна була вишити сорочку своєму майбутньому чоловікові, аби захищала його, а також щоб знати, вірний він їй чи ні. Під час вишивання вона промовляла над одежиною заклинання: "Якою білою є сорочка на тілі, таким щоб і чоловік до жінки був". Якщо сорочка втрачала свою білизну після чергового прання, то рахувалося, що коханий зраджує. А ще за народним повір’ям вважалося, що чумаки довіряли прання своєї сорочки тільки одній дівчині, інших жінок до такого сакрального ритуалу не допускали. Таким чином чумак підтверджував вірність коханій.

7. Колись вишита українська сорочка з льону вважалася символом здоров'я та краси, щасливої долі й родової пам'яті, любові та святковості, оберегом і захистом від злих очей й поганого слова (навіть нині є реальні історії-свідчення про те, як саме вишиванка врятувала людей від біди). Це свого роду святиня і місточок між поколіннями.

8. Перша школа вишивки була створена ще в Київській Русі у ХІ столітті. Її заснувала сестра Володимира Мономаха - Анна. У ній опановували мистецтво гаптування золотом і сріблом.

9. Першим модником у вишиванці був видатний український письменник Іван Франко, який поєднав вишиванку з буденним одягом - піджаком. У такому вигляді він зображений і на 20-гривневій купюрі.

10. В Україні існує близько сотні вишивальних технік, серед яких найвідоміші - гладь, хрестик, низь, мереження, бігунець, плетіння. Кожен регіон України має свої особливості вишиванок, і вони унікальні. Про їх розмаїття свідчить, наприклад, лише перелік типових узорів Волинщини: цвіткі, хміль, лапатий хміль, хмелик, лапатий хмелик, виноград, ягідний хміль, хміль ягідки, хрести гречкою, хрести, безконечник, хрести повії, купчаті, кукурузка, огірочки на дві половинки, звізди, кошички, сокирки, копита, копитка, розбиті хрести, хрести, сливочки, дубове листя, полоничник на дві половинки, полоничник хрещатий, полоничник тощо. І таке розмаїття не лише візерунків, але й кольорів, способів вишивання, орнаментів, фасонів вишитого одягу - у кожній області.

11. Орнаменти вишивок діляться на три основні групи: абстрактна, рослинна і тваринна. Візерунки різної тематики зображають на традиційному українському одязі - сорочках, спідницях, сукнях, а також на рушниках, постільній білизні, скатертинах і т. п.

12. У давні часи дуже популярними були саме вишиті рушники, постільна білизна та атрибути одягу, а нині набули популярності вишиті ікони й картини. Також орнаменти української вишивки використовують у прикрасах з бісеру.

13. Найоригінальнішою українською вишиванкою вважають "борщівську". Сорочки розшивають лише чорними нитками. Традицію цю започаткували, як гласить легенда, жінки Борщева (Тернопілля) і сусідніх поселень, які протягом декількох поколінь одягали саме чорно-білі сорочки в знак скорботи та печалі за своїми чоловіками, котрих у ті часи винищили турки і татари.

14. Є і цікава вишивка «білим по білому» - художній прийом, в якому рельєфний візерунок вишивки створює гру світла. Це дуже унікальна і тонка робота.

15. Першим ведучим, який з’явився у прямому ефірі на телебаченні у вишиванці, був Андрій Шевченко. У святковому вбранні він відкрив телемарафон "Ніч виборів" на "5 каналі" в 2004 році. Згодом таку тенденцію підтримали й інші тележурналісти.

16. Одяг з українською вишивкою в найрізноманітніших варіантах демонструють уже і на модних подіумах. Багато відомих українських дизайнерів, вдало обігруючи наш традиційний одяг, презентують вишиванку і на Батьківщині, і у світі.

17. Американський журнал про моду "Vogue" назвав українську вишиванку модною. Її успіх видання пояснює появою модельєра Віти Кін, котра почала активно використовувати традиційні українські орнаменти і візерунки в оформленні своїх уборів.

18. Українська вишиванка стала модною в усьому світі і надихає закордонних дизайнерів, які створюють нові варіанти інтерпретацій традиційних українських візерунків (наприклад, дуже оригінальна колекція «Resort 2017» від модного дому «Valentino»).

Як бачимо, наша українська вишиванка своєю красою та оригінальністю вже підкорила світ.

Comments:
Only authorized users can leave comments.